Dag 16 - Fermo
11 september 2025 - Fermo, Italië
Gisteren schreef ik om half 2 dat de zon al weer scheen, nou dat was maar heel even want het heeft de hele middag nog geregend, eigenlijk een verloren dag. Joyce had heerlijk een Hollands potje bereid, aardappels met doperwten (uit een potje) en Karbonades die we in de Lidl hadden gekocht.
Omdat in de buurt van de camping van Esanatoglia niet zo veel was te doen besloten we vandaag een kleine 100 km te rijden en zijn nu op Agriturismo camping Vista Fermo aangekomen in het gelijknamige plaatsje. Meer over Fermo later in deze blog meer, vandaag een wat langer verhaal en veel foto's..
Waar we nu zijn aanbeland is zo’n beetje het zuidelijkste punt van onze vakantie, dus vanaf nu gaan we alleen nog maar op ons gemak naar het noorden maar zo ver is het nog niet want we hebben nog ruim een week.
Mooi moment om even samen te vatten wat we in 2200 km allemaal hebben doorkruist tot op heden. Na de Ardennen in België, hebben we in Frankrijk achtereenvolgens door de Vogezen, de Jura, de Alpen en langs de Cote d’Azur gereden. In Italië hebben we de bloemen Riviera afgereden en vervolgens door Toscane, Umbrië en de Marches gereden waarbij we vandaag de Apennijnen hebben doorgestoken die van noord naar zuid in het midden van de “laars” lopen, een prachtige tocht weer.
Omdat we ook vandaag weer vroeg op de camping waren besloten we vanmiddag Fermo te bezoeken want we hadden gelezen dat hier één van de drie in de wereld nog bestaande Cisterne Romano te vinden is. Dit is een ondergronds waterreservoir uit de romeinse tijd dus zo’n 2000 jaar oud (zie foto’s van Ferno waaronder van de Cisterne). De weg naar Fermo was overigens een behoorlijke uitdaging want het lag op 340 m hoogte en de weg was behoorlijk steil, maar met de ondersteuning op max en de versnelling laag hebben we het gered.
De camping is trouwens ook weer een plaatje en wordt opnieuw gerund door een Nederlands echt paar. Het is een soort terrascamping met uitzichten over de uitlopers van de Apennijnen, echt prachtig.
Morgen is het plan om naar de kust te fietsen, een tochtje van 6 km om vervolgens wat boulevards af te gaan en ergens lekker uit eten te gaan.
Theo:11 september 2025Wat een schitterende plek hebben jullie weer gevonden!
Niny:11 september 2025Heerlijke kookkunst weer Joyce,hihi..waar blijft de Italiaanse pasta foto s..Hihi,weer n leuk stekkie gevo den, Hans wel blijven schrijven hoor,zo heerlijk om s avonds te lezen,geniet van jullie verhalen,dikke knuffel
Lenie:12 september 2025met Niny eens, de verhalen, de prachtige foto's, we kunnen als thuisblijvers (nou ja, vanuit Otterloo) genieten van jullie mooie reis.
Judith:12 september 2025Prachtig daar!! Past een Hollands potje niet echt bij hè…😉