Dag 1 - Keuze Stress
27 augustus 2025 - Corny-sur-Moselle, Frankrijk
Vanmorgen stonden we om ongeveer 8 uur op. De camper hebben we gisteren en eergisteren grotendeels ingepakt dus vandaag nog even de koelkast thuis leegmaken om alles over te hevelen naar de camper.
Traditioneel eerst nog even broodjes gebakken ei en broodjes gehakt bal klaarmaken want dat doen we al meer dan 40 jaar. Hiermee kunnen we de eerste dag en misschien wel de tweede dag vooruit. Meestal nemen we na zo’n 100 km het eerste broodje ten teken dat de vakantie echt is begonnen. Nog even lekker thuis in bad en we waren om half 11 klaar om te vertrekken.
Ons doel is om in 2 dagen in de buurt van Lyon te komen om dan de keuze te maken, naar het zuiden zoals gisteren is gepland maar wel de grootste afstand is, naar het westen richting de Dordogne een streek die we erg mooi vinden met leuke stadjes of naar het oosten richting noord Italië waar we groot fan zijn van de meren. Dat wordt een moeilijke keuze maar die laten we van het weer afhangen en hoeven we pas komend weekend te maken.
De eerste keuze moeten we al na 5 km maken, rijden we via Rotterdam, Breda, Antwerpen en Brussel of rijden we via Utrecht, Eindhoven, Maastricht en Luik. Deze keuze hangt mede samen met waar we Frankrijk in willen rijden, via Charleroi richting Reims of via Luxemburg richting Metz. In tijd scheelt het volgens Google maps slechts 30 minuten en in afstand 30 km tot aan Lyon. Omdat ik de route door de Ardennen prettiger vindt dan via Antwerpen valt de keuze op Utrecht, dus het wordt via Luxemburg en Metz. Bij Den Bosch nuttigen we het eerste broodje ei.
De route keuze is prima, het is erg rustig op de weg en we hebben geen files, Ik had een beetje uitgerekend dat ik met de diesel in mijn tank misschien net Luxemburg kon halen maar het zou krap worden. Net onder Luik kwam ik langs een benzinestation en zag ik een bord dat het volgende benzinestation in Luxemburg zou zijn zo’n 150 km verderop, heb er ook geen meer gezien in België. Nou het werd inderdaad krap want ik reed ver voor Luxemburg al op z’n reserve maar ik heb het gehaald, volgens mijn boordcomputer kon ik nog 30 km. Tanken was een genot wat de diesel was 45 cent per liter goedkoper dan in Nederland dus op een tankbeurt van 82 liter bespaar je toch zo’n kleine 40 Euro. Tel daarbij op dat we 2 sloffen sigaretten hebben gekocht waarmee we ook nog ruim 60 euro bespaarden.
Inmiddels was het half 4 en we besloten tussen Metz en Nancy een camping te zoeken zo’n 80 km verderop. De camping las in het plaatsje Corny-sur-Moselle. De camping heet Le Paquis en ligt ook daadwerkelijk aan de Moezel. Prima camping voor één of twee nachten maar we besluiten morgen door te rijden richting Lyon. Overigens was tijdens de laatste 75 km de avondspits begonnen en was het giga-druk tussen Luxemburg en Metz en hebben we onze portie files ruimschoots ingehaald.
Vandaag 485 km gereden en naar Lyon is het nog 450 km dus ongeveer halverwege zoals gepland.
Monique:27 augustus 2025Yes jullie vakantie is nu echt begonnen. Rij voorzichtig en we lezen weer met plezier mee ☺️
Judith:27 augustus 2025Ahh, toch vandaag pas vertrokken... Altijd goed over Luxemburg, scheelt een hoop geld. Ben benieuwd waar de reis heen gaat. Zie op de weerapp dat het mooi weer wordt in Cannobio... :-))
Niny:27 augustus 2025En op weg zijn ze weer,ik ga vast genieten van je gezellige verhalen...veel genot
Theo:27 augustus 2025Zit op het vinketouw! Het wordt echt een verrassingstocht, ben benieuwd waar het weerbericht jullie naar toe brengt! Fijne vakantie!
Rico:28 augustus 2025Het vakantieplezier begint al met de (camper) reis. De Ardennenroute is altijd een genot om te rijden. En ook mooi om te lezen dat jullie nog niet precies weten hoe het vervolg van de reis zal worden. Echt "camperen" dus! Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Trouwens ik hoorde de afgelopen week in het nieuws dat de brandstof in België inmiddels goedkoper is dan in Luxemburg. Geniet ze.